Korzeń pietruszki jest mało docenianym warzywem w polskiej kuchni, choć wyróżnia się ciekawym, słodkim smakiem. Można z niego stworzyć wiele pysznych dań jak pieczone frytki, puree, sałatki, pasty na pieczywo oraz doskonałą zupę krem. Ta ostatnia propozycja jest niezwykle sycąca, gęsta, o delikatnej konsystencji i przepysznym aromacie, a przy tym prosta w wykonaniu. Dowiedz się, jak stworzyć tę elegancką zupę na miarę każdego rodzinnego przyjęcia.
Zupa krem z pietruszki – składniki
Co będzie niezbędne do przyrządzenia tego fenomenalnego kremu warzywnego?
- ok. 450 g korzenia pietruszki
- 3 średnie cebule
- 1 kg ziemniaków
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki stołowe masła
Dodatkowo do podania:
- natka pietruszki
- nieco groszku ptysiowego
Zupa krem z pietruszki – przygotowanie
Jak zrobić przepyszną zupę krem z pietruszki?
- Cebulę obrać, po czym drobno posiekać. Roztopić masło, dodać cebulę i dusić do momentu, aż będzie szklista oraz miękka. Pamiętaj, żeby jej nie przypalić, gdyż zupa stanie się gorzka.
- Obierz ziemniaki i pietruszkę. Pokrój je w kostkę, a następnie dodaj do cebuli. Całość zalej ok. 1,5 l wody, tak, aby przykryła warzywa i znajdowała się ok. 2 cm nad nimi.
- Dodaj przyprawy. Gotuj wszystko przez ok. pół godziny.
- Wyjmij liść laurowy oraz ziele angielskie. Zmiksuj zawartość garnka na krem. Dopraw wedle uznania.
- Nalej zupę na talerze i ozdób posiekaną natką pietruszki oraz groszkiem ptysiowym.
Smacznego!