Pizza wegetariańska to smaczny pomysł na udany wieczór, ale także na sycący obiad. Z pewnością zadowoli nawet mięsożerców! Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak prosto ją zrobić.
Składniki
Do przygotowania 4 porcji pizzy wegetariańskiej potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej typu 500 lub 480,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g naturalnego sera wegańskiego,
- 7 g suchych drożdży,
- 400 g krojonych pomidorów w puszce,
- 7 łyżeczek oliwy z oliwek,
- cała żółta papryka,
- pół dużej czerwonej papryki,
- 60 g pieczarek,
- pół czerwonej cebuli,
- pieprz, sól, bazylia i oregano.
Przygotowanie
- Przygotuj 250 ml letniej wody i wsyp do niej suche drożdże. Wymieszaj, a następnie dodaj łyżeczkę oliwy.
- W misce umieść przesianą mąkę i dodaj łyżeczkę soli. Mieszając, stopniowo dodawaj rozczyn. Po wstępnym połączeniu składników przełóż je na stolnicę i ugniataj ręcznie.
- Po około 15 min, gdy ciasto będzie już wyrobione, przełóż je z powrotem do miski i posmaruj 3 łyżeczkami oliwy. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- W garnku rozgrzej 3 łyżeczki oliwy. Dodaj starty czosnek, a następnie pomidory z puszki. Dopraw łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu, łyżeczką oregano i łyżką bazylii. Wymieszaj i gotuj przez 10-15 min.
- W międzyczasie wegetariański ser zetrzyj na tarce, pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Papryki pokrój w paski, pozbywając się ogonków i gniazd nasiennych.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę i powoli rozciągnij. Nałóż na całość sos i dodaj przygotowane wcześniej dodatki. Pizzę piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 min.
- Po upieczeniu udekoruj wegetariańską pizzę świeżą bazylią.